Kuiva iho

Toisin kuin monet luulevat, ihon kuivuminen on itse asiassa erittäin yleistä lapsilla. Jopa 60 prosenttia kaikista vauvoista kärsii kuivasta ihosta ensimmäisen elinvuoden aikana. Vaikka lapsen iho onkin herkimmillään ensimmäisen elinvuoden aikana, ihon kuivuminen on tavallista lapsilla kymmenenteen ikävuoteen saakka.

Vauvan iho on ohuempi ja kuivuu helpommin, koska se menettää kosteutta nopeammin kuin aikuisen iho. Ihon kuivuus voi johtua joko ulkoisista tai perinnöllisistä tekijöistä. Ihoon vaikuttavia ulkoisia tekijöitä ovat muun muassa aurinko, tuuli, kylmyys, vesi, kuiva ilma tai ihoa vasten olevat vaatteet. Kuivasta ihosta kärsivän kannattaa välttää villavaatteita ja korkean pH-arvon saippuoita sekä käyttää vain huolellisesti valittuja pesuaineita, sillä monet pesuaineet voivat ärsyttää ihoa.

Pohjoismaissa ilma on talvisin erityisen kuivaa, kun ulkona on pakkasta ja kylmä tuuli. Vesipitoisuus ihon uloimmassa kerroksessa – orvaskedessä – on suoraan riippuvainen ympäristön ilmankosteudesta. Kylmän ja kuivan ulko-ilman ja lämpimän sisäilman välinen kontrasti vaikuttaa ihoon ja kuivattaa sitä. Koska vauvan iho on herkempi kuin aikuisella, se kuivuu erityisen helposti talvella.

Jos vauvan iho on kuiva, säännöllinen ihonhoito on tärkeää. Kun iho kuivuu, siihen voi tulla pieniä halkeamia, joiden kautta bakteerit pääsevät tunkeutumaan ihoon lisäten siten ihottuman tai tulehduksen riskiä. Siksi on tärkeää voidella ja kosteuttaa ihoa säännöllisesti.

Vinkkejä kuivan ihon hoitoon:

Kylvetä

Monet luulevat, että kylvettäminen ei ole hyväksi kuivaihoisille vauvoille, mutta asia on päinvastoin. On tärkeää puhdistaa iho liasta ja bakteereista. Iholla on normaali bakteerikasvusto, joka tekee iholle hyvää. Iholla on kuitenkin myös toisinaan epäpuhtauksia aineista, joiden kanssa iho on ollut kosketuksissa, esimerkiksi virtsasta tai nenäeritteistä. Iho ei siis välttämättä näytä likaiselta, mutta se pitää silti puhdistaa säännöllisin väliajoin. Jos iho lisäksi kuivuu, siihen voi muodostua pieniä halkeamia, joista bakteerit pääsevät sisään. Pelkkä vesi ei puhdista ihoa tarpeeksi hyvin, sillä vesi ei irrota lian tai ulosteen rasva-aineita eikä siis poista bakteerejakaan. Kaiken lisäksi pelkässä vedessä kylvettäminen kuivattaa ihoa. Iho tulee puhdistaa miedolla nestesaippualla, joka ei vaikuta ihon luonnolliseen kosteustasapainoon.

Kylvetä lasta noin 5–10 minuuttia kahdesti tai kolmesti viikossa. Lisää kylpyveteen lapsille tarkoitettua mietoa nestesaippuaa ja kosteuta ihoa kylvyn jälkeen hoitoöljyllä. Lue lisää kylpyrutiineista ja veden kuivattavasta vaikutuksesta.

Puhdista

Ihon puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää myös kylpyjen välillä. Suun ympärille jäävät ruoantähteet voivat ärsyttää ihoa. Käytä puhdistamiseen mietoa pesunestettä ja vettä tai puhdistuspyyhettä, joka sekä puhdistaa että kosteuttaa ihoa. Kun lapsi kasvaa ja alkaa syödä itse, lapsi on hyvä opettaa puhdistamaan kasvonsa ja kätensä huolellisesti jokaisen aterian jälkeen. Jopa sylki voi ärsyttää ihoa, joten paljon kuolaavan lapsen ihoa on hyvä kuivata ja voidella suojaavalla voiteella säännöllisesti.

Suojaa

Jos vauvalla on kuiva iho, se tarvitsee säännöllistä kosteuttamista. On tärkeää suojata ja hoitaa ihoa päivittäin hoitoöljyllä tai kosteusvoiteella. Erittäin kuiville ihoalueille on hyvä levittää lapsille tarkoitettua hoitovoidetta. Jos vauvan iho on huomattavan kuiva, sitä tulee hoitaa monta kertaa päivässä. On tärkeää hoitaa ihoa myös silloin, kun se alkaa voida paremmin.


Tuotesarjamme Natusan® intensive care on kehitetty erityisesti kuivaihoisille lapsille. Tuotteissa on käytetty luonnollisia ainesosia, ja ne on suunniteltu kosteuttamaan pienen lapsen ihoa heti ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien. Tuotesarjaan kuuluu viisi tuotetta, joista kerromme lisää jäljempänä.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma, jota kutsutaan myös taiveihottumaksi, on lasten kroonisista iho-ongelmista yleisin, sillä siitä kärsii 30 prosenttia lapsista ensimmäisen elinvuotensa aikana. Alle kaksivuotiailla ihottuma alkaa useimmiten poskista. Vanhemmilla lapsilla ihottumaa on yleensä ihotaipeissa, etenkin kyynär- ja polvitaipeissa, sekä ranteiden ja nilkkojen alueella. Ihoon tulee turvotusta ja lapsi raapii usein itseään niin paljon, että iho vahingoittuu.

Ihottumaa pahentavat muun muassa

  • kuiva sisäilma ja korkea sisälämpötila
  • hikoilu
  • vaatteet, pesuaineet/huuhteluaineet
  • liian pitkät kynnet, joilla raapimalla lapsi voi vahingoittaa ihoaan
  • korkean pH-arvon saippuat ja vesi

Atooppista ihottumaa hoidetaan tulehdusta ehkäisevällä / kutinaa lievittävällä voiteella ja pehmentävällä voiteella. Jos epäilet lapsesi kärsivän atooppisesta ihottumasta, keskustele lääkärisi kanssa sen hoidosta.

Lataa ja ota talteen faktoja kuivasta ihosta. Tutustu muihinkin oppaisiimme esitesivulla.