Vauvan iho on erilainen

Kattavan tutkimustyömme ansiosta me Natusanilla® olemme voineet todentaa, että aikuisen ja vauvan ihon välillä on suuria eroja. Vauvan iho ja hiukset ovat herkempiä ja eroavat rakenteeltaan ja toiminnoiltaan aikuisen ihosta ja hiuksista. Säännöllinen ihonhoito on tarpeen, jotta vauvan iho pysyy ehjänä ja puhtaana, kehittyy parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää pehmeytensä nyt ja tulevaisuudessa.

Kymmenen asiaa vauvan ihosta, jotka on hyvä pitää mielessä:

  • Iho on suurin elimemme, ja sen tehtävä on suojata meitä.
  • Iho ei ole täysin kehittynyt lapsen syntyessä vaan jatkaa kehittymistään koko ensimmäisen elinvuoden ajan.
  • Vastasyntyneen iho on 30 prosenttia ohuempi kuin aikuisen iho.
  • Vauvan iho kuivuu nopeammin kuin aikuisen iho. Vauvan ihon kosteuspitoisuus on suurempi kuin aikuisen ihon; se imee kosteutta tehokkaammin mutta myös menettää sitä nopeammin.
  • Vaikka vauvan iho tuntuu pehmeältä ja sileältä, se voi silti olla kuiva. Ihon kuivuminen on tavallista 60 prosentilla vauvoista jossain vaiheessa ensimmäistä elinvuotta. Vauvan ihon huolellisella hoitamisella ensimmäisen elinvuoden aikana voidaan ehkäistä ihon kuivumista ja ärtymistä ja antaa iholle parhaat mahdolliset edellytykset tulevaisuutta varten.
  • Vastasyntyneen iho ärtyy helpommin kuin aikuisen iho, sillä se on helpommin läpäistävissä ja siten alttiimpi ärsytykselle, bakteereille ja allergeeneille.
  • Vauvan iho on kimmoisampi kuin aikuisen iho, mutta kimmoisuus vähenee iän myötä.
  • Ihossa on runsaasti tuntoaistisoluja, ja kosketus esimerkiksi rentouttavan vauvahieronnan yhteydessä onkin tärkeä osa lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen vahvistamista.
  • Ihossa on myös hikirauhasia, jotka eivät ole vastasyntyneellä täysin kehittyneet. Kehon lämmönsäätely alkaa toimia vasta lapsen ollessa noin kolmevuotias, minkä vuoksi on tärkeää huolehtia, ettei lapsella ole liian lämmin tai kylmä.
  • Auringonsäteiltä suojaava ihon melaniinipigmentti ei ole myöskään täysin kehittynyt, joten vauvaa ei saisi altistaa suoralle auringonvalolle.

Luomet, ihottuma,
näpyt ja ruvet

Päästyäsi kotiin uuden perheenjäsenenne kanssa saatat huomata vauvasi iholla erilaisia luomia tai ihottumaa. Tässä tietoa yleisimmistä iho-oireista.

Mansikkaluomi

Kehittyy yleensä kasvoihin tai vatsaan. Mansikkaluomet ovat tummanpunaisia, selvästi erottuvia ja pyöreitä. Ne johtuvat verisuonimuutoksista ja voivat näkyä iholla vuosiakin, mutta ajan myötä suurin osa niistä haalistuu ja katoaa.

Hormoni-ihottuma/hormoninäpyt

Vauvan iholle voi kehittyä pieniä pisteitä ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana. Ne näyttävät pieniltä finneiltä ja johtuvat hormonitason luonnollisista muutoksista syntymän jälkeen. Näpyt katoavat itsestään, eikä niille tarvitse tehdä mitään.

Hikinäpyt

Hikinäpyt ovat pieniä punaisia näppyjä, joita kehittyy silloin, kun vauvan ruumiinlämpö on liian korkea. Näpyt katoavat, kun ihon annetaan hetken hengittää ja lapsen ihoa viilennetään. Jos olet pukenut lapsen talvivaatteisiin esimerkiksi vaunukävelyä varten, kokeile lapsen niskaa aina välillä. Jos niska tuntuu lämpimältä ja hikiseltä, vähennä vaatetusta niin, että niska on sopivasti lämmin.

Karsta

Keltaruskeaa karstaa tulee yleensä hiuspohjaan mutta joskus myös kulmakarvoihin. Karsta on täysin vaaratonta, ja sitä voi hoitaa levittämällä hiuspohjaan hoitoöljyä iltaisin niin, että aine saa vaikuttaa yön yli. Pese hiukset seuraavana aamuna vastasyntyneelle sopivalla shampoolla ja irrota karsta varovasti tiheällä kammalla tai pehmeällä hammasharjalla.

Lataa ja ota talteen vauvan herkän ihon hoito-opas. Tutustu muihinkin oppaisiimme esitesivulla.