Hyviä vinkkejä kylpyhetkiin

Kylvettäminen on vauvallesi mukava ja virikkeellinen kokemus, joka vahvistaa myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Voit halutessasi kylpeä yhdessä vauvan kanssa tai käyttää kylpyammetta. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla teet kylpyhetkestä rauhallisen ja turvallisen.

Ennen kylpyä

Varmista, että kylpypaikka on rauhallinen ja kaikki kylpytarvikkeet ja vaihtovaatteet ovat käden ulottuvilla. Jos vauva on kakannut tai pissannut, puhdista vaippa-alue normaalisti ennen kylpyä. Päästä kylpyammeeseen noin viisi senttimetriä 37-asteista vettä.

Lisää kylpyveteen muutama tippa mietoa nestesaippuaa vauvasi ihon ja hiusten hellävaraiseen puhdistamiseen. Älä koskaan jätä vauvaa yksin hoitopöydälle tai kylpyammeeseen!

Kylvyn aikana

Aseta vauva ammeeseen niin, että se tuntuu mukavalta teille molemmille. Vauva voi joko maata vedessä niska ja pää vedenpinnan yläpuolella tai voit pitää vauvaa istuma-asennossa. On tärkeää, että pidät vauvan lämpimänä koko kylpytuokion ajan joko asettamalla vauvan vatsalle pesulapun tai ripottelemalla vettä vatsalle.

Sopivanpituinen kylpy kestää noin 5–10 minuuttia. Jos käytät pesulappua vauvaa kylvettäessäsi, vältä ihon hankaamista. Vastasyntyneen ihon puhdistamiseen riittää vesi, johon on sekoitettu mietoa pesunestettä. Kun lapsi on vanhempi ja likaantuu eri lailla, pesunestettä voi levittää myös suoraan iholle. Jos lapsella on tuuheat hiukset, on hyvä käyttää lapsille tarkoitettua shampoota. Varmista, ettei saippuaa tai shampoota pääse silmiin, sillä vauvan silmän räpäytysrefleksit ja kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Kylvettämistä suositellaan kahdesta kolmeen kertaa viikossa, kunnes vauva alkaa kontata, ja sen jälkeen niin usein kuin halutaan. Kylvettäminen illalla voi rauhoittaa vauvan yöunta. Lue lisää vinkkejä hyvistä yöunista

Kylvyn jälkeen

Kiedo vauva kuivaan pyyhkeeseen ja taputtele iho kuivaksi, mutta vältä ihon hankaamista. Kosteuta vauvan ihoa kylvyn jälkeen levittämällä iholle pehmentävää ja suojaavaa hoitoöljyä. Jos vauvan iho on kuiva, halkeileva tai hilseilevä, iholle kannattaa levittää lapsille tarkoitettua pehmentävää voidetta. Pue vauvalle vaatteet heti kuivauksen jälkeen, ettei ruumiinlämpö pääse laskemaan. Lue lisää vauvan ihonhoitovinkkejä

Tiesitkö...

  • Vauvan näkö kehittyy yksivuotiaaksi asti.
  • Vauvan kyynelkanavat kehittyvät seitsemän kuukauden ikään asti.
  • Vauvat räpyttävät silmiään vain 2–5 kertaa minuutissa.
  • Aikuiset räpyttävät silmiään 12–20 kertaa minuutissa.
Koska vauvan silmän räpäytysrefleksit ja kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet,
  silmiin joutuu helposti saippuaa tai shampoota. Siksi on tärkeää valita aina mietoja tuotteita. Kaikilla Natusanin® kylpytuotteilla on No More Tears® -merkintä, joka tarkoittaa, että tuotteet ovat silmille yhtä hellävaraisia kuin puhdas vesi.

Lataa ja ota talteen vinkkimme kylpyhetkiin. Tutustu muihinkin oppaisiimme esitesivulla.