Vauvojen nukkumistavat

Tuoreet vanhemmat uskovat usein, että vauvat nukkuvat koko ajan ja kokonaisia öitä. Toki sellaisiakin vauvoja on, mutta he ovat poikkeuksia. Vauvat heräävät usein hetkeksi yöllä. Usein vauva vain haluaa vaihtaa nukkumisasentoaan, mutta jää toisinaan katselemaan hetkeksi ympärilleen ennen nukahtamista uudelleen. Kun vauva näkee ja tunnistaa tutun kotiympäristönsä, rentoutuminen ja uudelleen nukahtaminen on helpompaa. On täysin luonnollista, että vauvasi on rauhaton yöllä, kun olette olleet ulkona, vieraisilla tai yökylässä tuttujen luona. Vauvan pitää käsitellä päivärutiineja muuttavia tapahtumia, mikä vaatii ylimääräistä ajattelua.

Uniongelmat ovat yleisiä perheissä, joissa on pieniä lapsia, ja saatat toisinaan pohtia, oppiiko vauva ikinä nukkumaan kokonaisia öitä. Jos haluat muuttaa lapsesi nukkumistapoja, ryhdy toimeen ajoissa. Useimmat vauvat ovat fyysisesti valmiita nukkumaan kokonaisia öitä kuuden kuukauden ikäisinä, mutta unen tarve vaihtelee.

Nukkuakseen rauhallisesti vauva tarvitsee säännöllisiä ja turvallisia iltarutiineja. Mitä paremmin vauvasi on valmistautunut nukkumaanmenoon, sitä suuremmalla todennäköisyydellä uni tulee sujuvasti ja helposti. Jos vauvasi on tottunut nukahtamaan yksin, hän pystyy helpommin nukahtamaan uudelleen. Parhaita tuloksia saatte, kun suoritatte rutiinit suunnilleen samaan aikaan joka päivä.

Voit olla aivan varma siitä, että monet perheet painiskelevat samojen asioiden kanssa, eikä kovinkaan monessa perheessä vietetä alussa rauhallisia ja harmonisia öitä. Ota yksi päivä ja yksi yö kerrallaan ja yritä ajatella, että pienillä muutoksilla voi olla paljon vaikutusta ajan myötä. Miettikää, millaisen perhe-elämän haluatte, ja ponnistelkaa sen saavuttamiseksi. Vaikka siihen kuluisikin aikaa, rauhattomat yöt muuttuvat vielä paremmiksi! Avainsanoja ovat muun muassa yksinkertaiset rutiinit ja säännöllisyys.

Iltarutiinien täydennykseksi Natusan® on kehittänyt Natusan® bedtime ‑tuotesarjan. Siihen kuuluu rauhoittavia ja rentouttavia tuotteita, jotka sopivat erinomaisesti yöunen edistämiseen. Lue lisää tuotteistamme jäljempänä.

Näin paljon lapsi tarvitsee unta

Muista, että vauvojen unitottumukset voivat olla varsin erilaisia, sillä vauvat ovat yksilöitä ja kaikilla on omat tapansa.

*suluissa päiväunien lukumäärä

Lataa ja ota talteen oppaamme parempaan uneen. Tutustu muihinkin oppaisiimme esitesivulla.