Vaippaihottuma

Alussa on yleistä, että vaippaa vaihdetaan usein ja pepun iho punoittaa. Jopa 40 prosenttia vauvoista saa vaippaihottuman ensimmäisen elinvuoden aikana.

Vaippaihottuma on helppo tunnistaa, sillä vaipan alle jäävä iho alkaa punoittaa ja tulehtua. Vaippaihottumaa tulee usein sukupuolielimiin, nivustaipeisiin tai pakaroiden väliin. Tulehtunut iho voi olla epätasainen ja näyttää joko kostealta tai kuivalta. Pahimmassa tapauksessa ihoon voi tulla pieniä haavoja.

 

Vaippaihottuma syntyy, kun vaipan alla oleva iho altistuu kosteudelle, hankaukselle sekä virtsassa ja ulosteessa oleville ärsyttäville aineille. Vaikka vaipat ovat nykyään laadukkaita, ne jättävät ihon kuitenkin hieman kosteaksi. Pienillä vauvoilla on herkkä iho, tiheä virtsaamistahti ja löysä uloste. Niinpä vauvoille kehittyy helposti vaippaihottumaa.

Vaippaihottumaa voi ehkäistä hyvällä vaipanvaihtorutiinilla. Jos vaippaihottumaa tulee siitä huolimatta, on tärkeää hoitaa ihottumaa niin, ettei vauvalle pääse kehittymään sieni- tai bakteeri-infektiota.

Natusan® on kehittänyt vaipanvaihtoon useita hoitavia tuotteita. Tuotteidemme avulla voit luoda vauvasi herkälle iholle sopivan vaipanvaihtorutiinin, joka sekä hoitaa että ehkäisee ihovaivoja. Lue lisää tuotteistamme jäljempänä.

 

 

Vaippaihottuman hoito

 • Vaihda vaippa usein.
 • Anna vauvalle ilmakylpyjä niin usein kuin mahdollista.
 • Toimi näin jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä:

  1. Puhdista iho puhdistuspyyhkeellä tai miedolla pesunesteellä ja vedellä.
  2. Taputtele tai puhalla iho kuivaksi.
  3. Levitä iholle kosteutta hylkivää voidetta.
 • Jos vaippaihottuma ei hellitä 
  3–4 vuorokauden kuluessa hoitotoimenpiteiden aloittamisesta, varmista neuvolasta, ettei kyseessä ole sieni-infektio.

Lataa ja ota talteen vaipanvaihtovinkkimme. Tutustu muihinkin oppaisiimme esitesivulla.